Seringkali Menusia Terlupa

View previous topic View next topic Go down

Seringkali Menusia Terlupa

Post by Detective on Wed May 21, 2008 4:30 pm

SERINGKALI MANUSIA TERLUPA

Seringkali manusia terlupa siapakah yang menjadikan mereka...? Seringkali manusia terlupa siapakah yang memberi udara untuk mereka bernafas...? Seringkali manusia terlupa siapakah yang memberi mereka makan dan minum...? Untuk terus hidup berkelana di bumi ini...?

Seringkali manusia terlupa apakah tujuan sebenar mereka dilahirkan di dunia ini...? Seringkali jua manusia terlupa untuk bersyukur atas nikmat kurniaan Ilahi...

Alangkah hinannya manusia... Jika ia berpaling tadah, tidak mengaku Allah Ta’ala Tuhan mereka...? Tuhan yang Maha Pemurah Lagi Maha Sempurna...? Tuhan yang mereka dustakan kewujudan dan keEsaanNya...?

Akan tetapi, Allah itu penuh dengan sifat Pengampun serta Penyayang... Dia tetap menerima taubat – taubat hambaNya... Selagi Sang Suria belum menunjukkan dirinya dari ufuk barat... Dan selagi itu lah pintu taubat sentiasa terbuka...

Sekadar Renungan...

Hasil Nukilan,
Mohamad Nurul ’Alimin

Isnin 5 May 2008
10:39 pm

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Lieza on Fri May 30, 2008 5:48 pm

Bagus nukilan di atas untuk direnung bersama tentang diri kita agar kita tidak lupa bahawa kita adalah hamba kepada Yang Maha Esa Smile
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by faatihah on Fri May 30, 2008 8:09 pm

sesungguhnya manusia itu sering lupa... hakikat kita perkataan manusia berasal dari perkataan an-nasiyan yang bermaksud lupa. kawan ana pernah bagi tazkirah bahawa manusia selalu lupa dua nikmat yang paling berharga iaitu nikmat masa lapang dan nikmat kesihatan... fikirkanlah... semoga kita akan sentiasa nasihat-menasihati


Last edited by faatihah on Fri May 30, 2008 8:13 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : WRONG IN WRITING)

faatihah

Posts : 9
Join date : 2008-05-30
Age : 25
Location : bumi wakafan

View user profile http://www.propagandaaspuri92.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Lieza on Wed Jun 04, 2008 7:18 pm

InsyaAllah
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Detective on Sun Jun 08, 2008 5:17 pm

Alhamdulillah. Baik betul kawan faatihah yer. Untung kalau dapat kawan sedemikian rupa.

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by budak_kecik90 on Tue Jun 10, 2008 9:38 pm

salam...tumpang tanya...
lupa ngan nyanyuk same ke??
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Lieza on Wed Jun 11, 2008 12:34 pm

Lupa tu bukan penyakit dan biasa berlaku kepasa manusia
Nyayuk tu adalah penyakit yang dialami orang yang agak berusia
Kenapa budak kecik tanya nie?
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by koala oren on Fri Jun 13, 2008 12:38 am

klu tak solat mmg cpt nyanyuk..betul tau..org2 tua la yg cakap..hehehe...

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by budak_kecik90 on Fri Jun 13, 2008 6:25 pm

Lieza wrote:Lupa tu bukan penyakit dan biasa berlaku kepasa manusia
Nyayuk tu adalah penyakit yang dialami orang yang agak berusia
Kenapa budak kecik tanya nie?

saje nak tau.. Smile Smile
kdg2 kalau gurau2 ngan sorg kawan tu die suke ckp "kan ko yg ltak kt atas meja tu..nyanyuk ke'...
hehe...tu ana nak tanye tu... pirat
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by koala oren on Fri Jun 13, 2008 9:59 pm

Rolling Eyes

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by HafaazMuslim on Sat Jun 21, 2008 9:28 pm

budak_kecik90 wrote:
Lieza wrote:Lupa tu bukan penyakit dan biasa berlaku kepasa manusia
Nyayuk tu adalah penyakit yang dialami orang yang agak berusia
Kenapa budak kecik tanya nie?

saje nak tau.. Smile Smile
kdg2 kalau gurau2 ngan sorg kawan tu die suke ckp "kan ko yg ltak kt atas meja tu..nyanyuk ke'...
hehe...tu ana nak tanye tu... pirat

Walaupun usia ana 88tahun, ana xnyanyuk pun...Maknanya selalu solat la ni... Laughing

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by budak_kecik90 on Tue Jun 24, 2008 9:11 pm

HafaazMuslim wrote:
budak_kecik90 wrote:
Lieza wrote:Lupa tu bukan penyakit dan biasa berlaku kepasa manusia
Nyayuk tu adalah penyakit yang dialami orang yang agak berusia
Kenapa budak kecik tanya nie?

saje nak tau.. Smile Smile
kdg2 kalau gurau2 ngan sorg kawan tu die suke ckp "kan ko yg ltak kt atas meja tu..nyanyuk ke'...
hehe...tu ana nak tanye tu... pirat

Walaupun usia ana 88tahun, ana xnyanyuk pun...Maknanya selalu solat la ni... Laughing

haha..ana tanye xde kaitan ngn sape2 ye...
yg idup mahupun yg tgh bace ni... Laughing
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Detective on Sat Jun 28, 2008 6:46 pm

yg tengah baca ni hidup lagi

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by budak_kecik90 on Sun Jun 29, 2008 7:14 pm

'alimin wrote:yg tengah baca ni hidup lagi

mmg la...
saje je ana ckp camtu... Very Happy
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Seringkali Menusia Terlupa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum