Pendayung Sampan

View previous topic View next topic Go down

Pendayung Sampan

Post by Lieza on Mon Jun 09, 2008 10:33 am

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor
memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian. Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit
air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu didalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali.
Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."
"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu.
Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.
"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.
"Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.
"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya".
"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.
Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"
Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.
"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."
Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?"
Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.
"Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.
Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.
"Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan."Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh.
Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.
Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik.
Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya,
"Kamu tahu berenang?"
Professor itu menggelengkan kepala.
"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan.
Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu
perkara-perkara penting dalam hidup.
Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih
berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.

Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk, digunakan dan boleh digunakan?

HIKMAT INSPIRASI:

Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian.
USAHA SEMPURNA ADALAH KEMENANGAN..
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by budak_kecik90 on Mon Jun 09, 2008 5:54 pm

wah...mendalam maksud cite tu....
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Lieza on Tue Jun 10, 2008 4:33 pm

Dalam mana tu budak kecik? Very Happy
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by budak_kecik90 on Tue Jun 10, 2008 9:32 pm

haha..mendalam la kak lieza oi...
maksudnye..
ade ke ditanye dalam mana...
nk jwb ape??
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Lieza on Wed Jun 11, 2008 12:30 pm

Saje nak bergurau mesra dengan budak kecik Laughing
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by koala oren on Thu Jun 12, 2008 4:02 pm

gurau jgn tak gurau..hehehe..

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by HafaazMuslim on Thu Jun 12, 2008 5:22 pm

SALAM...
ALHAMDULILLAH...SATU PERKONGSIAN CERITA YG BAGUS...

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by budak_kecik90 on Thu Jun 12, 2008 9:46 pm

Lieza wrote:Saje nak bergurau mesra dengan budak kecik Laughing

iya la tu...b'gurau bleh merapatkan silaturrahim kan...
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by HafaazMuslim on Thu Jun 12, 2008 10:15 pm

Bergurau dapat merapatkan silaturrahim dan dpt mmbuatkan kita sentiasa mengukir senyuman..Lantas, muka seperti awet muda..Macam nenek yg berusia 88tahun ni.. Smile

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Detective on Sat Jun 14, 2008 3:23 pm

Laughing Laughing Laughing

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Lieza on Mon Jun 16, 2008 3:52 pm

HafaazMuslim wrote:Bergurau dapat merapatkan silaturrahim dan dpt mmbuatkan kita sentiasa mengukir senyuman..Lantas, muka seperti awet muda..Macam nenek yg berusia 88tahun ni.. Smile

Erm..betul tu nenek Very Happy

_________________
KeredhaanMu ku harapkan[i]
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by koala oren on Mon Jun 16, 2008 8:08 pm

dayung jgn tak dayung..

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by HafaazMuslim on Mon Jun 16, 2008 10:11 pm

Lieza wrote:
HafaazMuslim wrote:Bergurau dapat merapatkan silaturrahim dan dpt mmbuatkan kita sentiasa mengukir senyuman..Lantas, muka seperti awet muda..Macam nenek yg berusia 88tahun ni.. Smile

Erm..betul tu nenek Very Happy

hehe....siapa nenek kamu?

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Lieza on Thu Jun 19, 2008 11:19 am

Sape2 je yang rasa diri dia nenek Very Happy

_________________
KeredhaanMu ku harapkan[i]
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by koala oren on Thu Jun 19, 2008 12:50 pm

hehehe..sbr je la...

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by budak_kecik90 on Thu Jun 19, 2008 8:24 pm

koala oren wrote:dayung jgn tak dayung..
mentang2 tjuk topik ni pendayung sampan...
bleh la plak wt posting camtu...
koala...koala... Sad
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Detective on Tue Jun 24, 2008 4:48 pm

hehe. macam kerenah

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Pendayung Sampan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum