Berfikir dan bertindak lagi...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Detective on Tue May 27, 2008 5:40 pm

Pendidikan hari ini masih berpegang pada kepercayaan yang mengatakan pengetahuan itu kekuatan dan disekolah anak-anak hanya diajar mengenai pengetahuan, dan berharap setiap perkara akan berjalan dengan baik berdasar pengetahuan yang telah dipelajari. Sebenarnya keadaan ini sudah tidak lagi relevan dengan keadaan dunia ketika ini.Saya akui pengetahuan itu penting, tetapi pengetahuan bukanlah segala-galanya, tetapi ianya juga memerlukan pemikiran dan seterusnya tindakan.

Masa depan seseorang individu adalah bergantung kepada cara dan kemampuan seseorang itu berfikir.Kita perlu memiliki kemampuan untuk menghasilkan idea , seterusnya bertindak mengikut setiap idea yang telah dirancang.

Untuk berjaya,kita harus mempunyai perancangan dan strategi. Adakalanya kita harus bekerjasama dan adakalanya kita juga terpaksa bersaing. dan adakalanya kita perlu menghadapi sesuatu perkara yang tidak pernah kita duga. Kerana itulah berfikir dan bertindak itu adalah penting dalam pembentukan kejayaan seseorang individu.

Kita perlu merancang untuk kehidupan yang baik. Kita harus merancang segala tindakan, mempertimbangkan akibat yang timbul dari tindakan-tindakan yang kita lakukan.

Realiti kehidupan, masalah akan muncul ketika kita tidak bersedia dalam melakukan sesuatu perkara dan informasi yang tersedia untuk menyelesaikan masalah itu sering kali tidak lengkap. Tidak semua masalah dapat diselesaikan dan anda mungkin akan kecewa kerana tidak dapat memecahkan sesuatu masalah. Jadi belajarlah bagaimana untuk berfikir dan bertindak dengan sebaiknya. Smile

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Lieza on Thu May 29, 2008 9:59 am

"Bekerjalah ibarat kamu akan hidup 1,000 tahun lagi dan beribadahlah ibarat kamu akan mati esok hari"

Wallahua'lam
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by budak_kecik90 on Thu May 29, 2008 10:28 am

btul tu..
kebanyakannye bertindak sblum memikirkan kesan yg b'laku akibat tndakan tu...
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Lieza on Thu May 29, 2008 11:41 am

budak_kecik90 wrote:btul tu..
kebanyakannye bertindak sblum memikirkan kesan yg b'laku akibat tndakan tu...

Mungkin ada hikmahnya mereka yanng melakukan sedemikian..selepas terlanjur maybe mereka akan bertaubat dan menginsafi segala2 nya..Wallahua'lam..
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Sat May 31, 2008 3:12 pm

Lieza wrote:
budak_kecik90 wrote:btul tu..
kebanyakannye bertindak sblum memikirkan kesan yg b'laku akibat tndakan tu...

Mungkin ada hikmahnya mereka yanng melakukan sedemikian..selepas terlanjur maybe mereka akan bertaubat dan menginsafi segala2 nya..Wallahua'lam..

Betul tu..Macam TokJanggut kt KTI tu...
Kita xleh salahkan die jugak...
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by koala oren on Sat May 31, 2008 7:33 pm

berfikir sblm bertindak...

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Sat May 31, 2008 9:14 pm

koala oren wrote:berfikir sblm bertindak...

BERFIKIR, BERFIKIR, DAN BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK...
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by koala oren on Sun Jun 01, 2008 9:53 am

betul tu hafaaaz..fikiiiiiiiiir.. lama2 lps tu br bertindak..klu tak otak ni mudah sgt dipengaruhi oleh..sang setan..

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Sun Jun 01, 2008 11:57 am

koala oren wrote:betul tu hafaaaz..fikiiiiiiiiir.. lama2 lps tu br bertindak..klu tak otak ni mudah sgt dipengaruhi oleh..sang setan..

Salam...Alhamdulillah...Em..Alllah dah bg nikmat akal..Kenalah kita pandai mengawal dan menjaganya dgn baik...
Berfikir, berfikir, berfikir dahulu sblum bertindak...
Em...Pandai koala oren...Anak sape ni.....? Laughing
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Lieza on Mon Jun 02, 2008 2:36 pm

Manusia pasti akan melakukan kesilapan walaupun sentiasa berjaga2 Surprised
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by koala oren on Tue Jun 03, 2008 8:30 pm

skrg2nya dpt mengurangkan dr terus melakukan kesalahan..

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Tue Jun 03, 2008 10:42 pm

Apapun berfikir biar berpada2...
Bertindak kebaikan, dapatlah pahala...
InsyaALLAH...(Pantun dua kerat...hik3)
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by koala oren on Wed Jun 04, 2008 4:26 pm

sy x reti nak pantu...

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Lieza on Wed Jun 04, 2008 6:34 pm

Ada majlis berpantun pulak ke kat sini Very Happy
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Thu Jun 05, 2008 2:51 pm


Salam...
Hehe..Apepun bertindak menggunakan nikmat akal,hnya ke arah kebaikan...

Ingat, setiap kebaikan itu ibadah
Dan setiap ibadah, ada pahalanya
Apepun perlulah ikhlas krn Allah,
Semoga kita semua berada dalam Rahmat-NYA...

(Pantun sndri2...hehe)
Buat renungan..InsyaALLAH...

Smile

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Lieza on Mon Jun 09, 2008 12:26 pm

Thanks hafaazmuslim for the advise Very Happy
InsyaAllah sama2 lah kita berbuat kebaikan dan mencegah diri dari melakukan kemungkaran Smile
avatar
Lieza

Posts : 136
Join date : 2008-05-28
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by budak_kecik90 on Mon Jun 09, 2008 6:00 pm

insyaALLAH...sama2 renungkan dan selamat beramal.....
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by koala oren on Thu Jun 12, 2008 3:52 pm

gunakan akal..jgn gunakan nafsu..hancur nnt..

koala oren

Posts : 192
Join date : 2008-05-26
Location : oren world

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Thu Jun 12, 2008 10:18 pm

Lieza wrote:Thanks hafaazmuslim for the advise Very Happy
InsyaAllah sama2 lah kita berbuat kebaikan dan mencegah diri dari melakukan kemungkaran Smile

ALHAMDULILLAH...HEHE..INSYAALLAH...

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by budak_kecik90 on Fri Jun 13, 2008 5:46 pm

Lieza wrote:Thanks hafaazmuslim for the advise Very Happy
InsyaAllah sama2 lah kita berbuat kebaikan dan mencegah diri dari melakukan kemungkaran Smile

insyaALLAH....
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Detective on Sat Jun 14, 2008 3:49 pm

berpantun yer? Ana terpikir la pulak nak buat forum berpantun. Setuju x?

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
avatar
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 27
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.motionsforum.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Sat Jun 14, 2008 10:06 pm

Cakap kt ana, ke?

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by budak_kecik90 on Sun Jun 15, 2008 1:13 am

iye la...
kan enti berpantun kat page 1... Basketball
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by HafaazMuslim on Sun Jun 15, 2008 1:34 pm

Hehe...Ye,ke...?
Em..Kalu boleh xpayahlah buat...Nti ana sorg je yg berpantun..
Xgitu, akak? What a Face

_________________
WebSite Ana >>>>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

-Walakin kunu Rabbaniyyin
-Ihfazh Allah Yahfazhka



"Ssungguhnya solatku,ibadatku,cintaku,hidupku,dan matiku, hanya kerana Allah S.W.T.,Tuhan Seluruh Alam yang mentakdir menentukan segala2nya"
avatar
HafaazMuslim

Posts : 460
Join date : 2008-05-25
Age : 97
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by budak_kecik90 on Sun Jun 15, 2008 11:31 pm

eleh...cam die sorg je yg pndai pntun...
tgk nnt...ana bergurindam plak!!!
avatar
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 26
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berfikir dan bertindak lagi...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum